Iedereen wil echt contact

Ervaringen kleuren je gevoel. In het contact met anderen en je omgeving, doe je in je leven allerlei ervaringen op. Die ervaringen hebben invloed op je gevoelsleven. Zijn deze negatief of niet prettig, dan wil je deze het liefste niet meer voelen. Of je gaat er juist veel over nadenken, waardoor je nog moeilijker kan voelen omdat je vastloopt in je denken.

Je lichaam is de ‘drager’ van al je gevoelens. Wanneer deze gevoelens je in de weg zitten, kan je niet om ze heen. Al helemaal niet als je fysieke of psychische klachten krijgt. Haptotherapie kan je helpen om weer te leren of durven voelen en een balans te vinden tussen gevoel en verstand, tussen voelen en denken.

Haptotherapie helpt je om je eigen vermogens aan te spreken en je weer bewust te worden van jezelf. Als je dit bewustzijn ontwikkelt en weet wat er in jezelf gebeurt, voel je je vitaler en beter. Je kunt dan immers meebewegen met het leven en je kunt dan veel meer aan. Je bent in staat om je gevoelens te dragen en niet om ze te ver-dragen.

Uit je hoofd in je lijf
Aanraken is de meest directe vorm van contact. Binnen de haptotherapie speelt aanraking een belangrijke rol. Via aanraking kom je in contact met je lijf en met je gevoel. Hoe beter je in contact staat met jezelf, hoe makkelijker je contact en verbinding maakt met de mensen om je heen. 

In het contact met de haptotherapeut wordt op de behandelbank voelbaar gemaakt wanneer, hoe en waar je blokkeert, je jezelf inhoudt of terughoudt, of wanneer je niet in contact bent met jezelf. Er worden nieuwe vermogens ontwikkeld, zodat je je makkelijker kan openen voor contact, maar je ook kan terugtrekken of afsluiten wanneer dat nodig is.