Over Anke

Ik ben Anke van Kalsbeek. Tijdens de 10 jaar die ik als logopediste werkte, merkte ik dat ik écht contact met mijn cliënten miste. Wie is de mens achter de klacht? Behandelingen waren vooral gericht op effectiviteit en functionaliteit.

Ik kreeg er steeds meer oog voor hoeveel emoties mensen achterhielden, terwijl aan alles voelbaar was dat er onder de oppervlakte veel aan de hand was. Dat stond het contact vaak in de weg, soms vrijwel onmerkbaar. Ik merkte dat als ik contact maakte, de ander zich opende en zo ontstonden de mooiste gesprekken. Toen na het overlijden van ons eerste kindje haptonomie op mijn pad kwam, was voor mij heel duidelijk dat ik haptonomie concreter wilde gaan toepassen in mijn leven.

Opleiding
In 2009 begon ik met de basisopleiding voor Haptonomie op de Academie voor Haptonomie in Doorn, om vervolgens als logopediste op Haptonomische basis te gaan werken. Deze basisopleiding heb ik in 2011 succesvol afgerond. Ik was zo gegrepen door het vak dat ik in 2012 doorstroomde naar de therapieopleiding. Ik wilde haptotherapeut worden. 

Eigen haptotherapiepraktijk
Sinds 2016 heb ik mijn eigen Haptotherapiepraktijk. De ontmoetingen met mijn cliënten voelen voor mij als zingevend, het maken van contact is essentieel en waardevol.  Ook in mijn persoonlijke leven is contact maken heel belangrijk: in mijn gezin, met familie en vrienden en het is een blijvend leerproces. Daarnaast vind ik het belangrijk dat haptonomie toegankelijk, gelijkwaardig, helder, concreet en direct toepasbaar is en vooral niet "zweverig".

Stichting Komma
Ik ben naast mijn werk als haptotherapeut vrijwilliger bij Stichting Komma. Namens Stichting Komma ga ik naar ongeneeslijk zieke ouders om hun levensverhaal voor hun kinderen vast te leggen door een gefilmd interview. Doordat al deze herinneringen en verhalen worden vastgelegd kunnen ouders voortleven en wordt er symbolisch een komma, in plaats van een punt achter hun leven gezet. 
www.stichtingkomma.nl

Bij en nascholing:

  • 3 daagse Masterclass Haptonomie voor individuele begeleiding (Ted Troost, 2018)
  • PTSS (Academie voor Haptonomie Doorn, 2018)
  • 3 daagse Masterclass Veerkracht en Vitaliteit (Ted Troost 2019/2020)
  • Wetenschapsmodule (RINO Amsterdam, 2020)
  • 10 daagse nascholing Haptonomische relatiebegeleiding (ITH Nijmegen 2023)